tirsdag den 7. april 2015

Gæt et dansk emne

Kender du typen 

Af Mathias og Mike 

Som studerende på HTX, skal man huske, at man skriver som sig selv. Grunden til at skrive en kronik, er igen for at formidle. Modtageren er typisk en fiktiv læser af det medie, hvor ens kronik bliver publiceret. Her skal de studerende vise, at personen kan vise argumentations- og retorisk kompetence. 



Det man kigger på, når man læser en kronik er:

  1. Kronikopgaven på htx indeholder både kronik og metatekst.(Se eksempel på metatekst i relateret fil!)
  2. Du skal præsentere et emne på en engageret måde og vise, du har en holdning.
  3. Du skal aktivt bruge aspekter fra tekster. Altså ikke bare gengive et synspunkt, men bruge pointerne i din argumentation. F.eks. for at underbygge en påstand eller for at gendrive.
  4. Du skal vise, at du kan finde egnede tekster på nettet, hvor kilderne ikke er helt hen i vejret.
  5. Du skal skrive sammenhængende og velargumenteret. Med fokus og klar linje.
  6. Du skal selv bidrage med overvejelser eller undersøgelser. Du skal være selvstændig og personlig. Men det trækker ned, hvis du kun bygger din argumentation på din egen privatsfære.
  7. Vær opmærksom på, at du kommunikerer i et offentligt rum. Det trækker ned, hvis du er indforstået og uklar, dvs ikke noget med "Det står i tekst 1, at."
  8. Skriv fængende overskrift. Husk manchet/indledning der i pointeret form sammenfatter kronikkens hovedsynspunkt. Lav en slutning, der opsummerer hovedpointer eller peger fremad mod et videre perspektiv.
  9. Metadelen: Bruger du danskfaglige begreber? Husk at angive valg af avise og reflektere over målgruppe. Kom ind på kronikkens opbygning og layout. Skriv om de retoriske virkemidler, du bruger. Redegør for din argumentation.
Kilde: http://www.emu.dk/modul/htx-dansk-kronik-htx-elever



Ingen kommentarer:

Send en kommentar