tirsdag den 21. april 2015

"Vi har gennembrud" på hvad?

Det moderne Gennemburd

Af selveste Larsen, Mathias Larsen

I dette blogindlæg vil jeg komme ind på endnu en periode der er vigtig for Danmark.
Derfor invitere jeg jer, med ind i en forunderlig verden i danskfaget, nemlig perioden der strækker sig fra 1870-1890. Ikke den længste, men en god periode. Hvor kvinderne startede kampen for deres rettigheder.




Georg Brandes

En af de samfundsklasser der markere sig politisk i perioden, er arbejder klasssen.
Georg Brandes er manden, som man betegner for, at være teoretikeren bag Det moderne gennembrud.
"Han var en dansk kritiker og litterat, der havde stor indflydelse på skandinavisk litteratur fra 1870'erne og frem til begyndelsen af mellemkrigstiden"
Et af kende kendetegne i det moderne gennembrud var, at folk flyttede til byen. Det betød desværre også, at folk boede i usle forhold da der ikke var ret meget plads i deres små hjem. Arbejderende havde dårlige arbejdsvilkår. Samfundet fik fra et landbrugs samfund til et industrisamfund, og dette blev grunden for industrialisering.

Ifølge Georg Brand skulle litteraturen sætte problemer mere under debat. Han mente, at folk levede i en virkelighedssky tilværelse førhen. At kunstnerne brød med fantasien og levede mere i den realistiske verden og satte udråbstegn ved de ting, der ikke fungerede. På den måde skabte de debat.



De genere der dominer i det moderne gennembrud er romanen og dramaet.
"Forfatterne er interesseret i mennesket i dets miljø og i menneskets udvikling, og her er både dramaet og romanen brugbare genrer. Hvad angår romanerne har de fået betegnelsen udviklingsroman, hvilket indikerer et brud i forhold tildannelsesromanen fra romantikken. Dannelsesromanen er struktureret i tre faser: Et individ gennemgår en rejse gennem faserne 'hjemme-ude-hjem', hvilket afspejler den herskende opfattelse i tiden om, at mennesket kan dannes, og at der er en bagvedliggende sammenhæng i tilværelsen, der kan findes, hvis man søger den. I modsætning hertil bliver det faste skema i det moderne gennembruds udviklingsroman til faserne 'hjemme-ude-hjemløs', hvilket antyder den nye hjemløshed, der er forbundet med det moderne gennembrud. Henrik PontoppidansLykke-PerJ.P. JacobsenNiels Lyhne og Herman BangHaabløse Slægter er således fortællinger om, at individet gennem livet udvikler sig – dog ikke frem mod en lykkelig slutning, men ofte mod desillusion, ensomhed og død. Romanerne lægger sig tæt op ad det naturalistiske livssyn, hvor mennesket er et dyr, styret af drifter og lyster – og hvor der ikke er en gud, der kan sikre én mod ulykken"

Litteraturliste:

- da.wikipedia.org/wiki/Georg_Brandes

- litthist.systime.dk/index.php?id=141

Ingen kommentarer:

Send en kommentar