tirsdag den 7. april 2015

Hvad er en redegørelse og diskussion?

Redegørelse:
Formålet med en redegørelse er at gengive de vigtigste punkter i teksten, og på den måde gøre læseren i stand til at forstå de vigtigste synspunkter og konklusioner i teksten. Den adskiller sig fra referatet ved at den ikke følger teksten kronologisk.
I en redegørelse skal man komme ind på følgende punkter (oplyst i EMU.dk):
1.      Præsenter teksten, så man kender forfatter, år, trykkested. Måske er det også relevant at undersøge forfatterens baggrund?
2.      Gengiv tekstens overordnede påstand
3.      Gengiv belæggene for den overordnede påstand, evt. også rygdækning og gendrivelser.
4.      Marker hele tiden, at det er en andens meninger, du gengiver.
5.      Brug egne ord, og ikke tekstens ord.
6.      Vær neutral og gengiv meningerne neutralt uden at kommentere.


Diskussion:
For at en diskussion er mulig skal der være forskellige synspunkter på samme sag/emne, ved en diskussion skal man så argumentere sig frem så man måske kan opnå en enighed eller i hvert fald får ytret det man har på hjerte, man kan sige at man at man i en diskussion prøver at overbevise ens læser om at man har ret i en eller anden sag. Når man ved en tekst analyse skal diskutere tekstens synspunkter er det vigtigt at man stiller forskellige vinkler op mod hinanden og forholder sig til dem ned i detaljerne. Det er derfor ikke kun dine egne meninger der skal fremvises men også den modsatte side af den samme sag, det vil samtidigt øge din troværdighed hos læseren som du forsøger at overbevise.

Af Anders Bay og Jonas A. Jacobsen

1 kommentar: