torsdag den 7. maj 2015

Kommaet - Med eller uden

Kommaets funktion er at hjælpe os med at forstå teksten, det gør den ved at vise hvad der skal adskilles. Trods dens funktion er det et af de mindst vigtige tegn, er det opstand til utallige debatter. Erik Hansen skriver i "Kommaets historie i Danmark" fra 1993: "Kommaet er vores mindst vigtige og mest omdiskuterede tegn". Han forklarer det ved at man hvis man sætter de andre tegn som punktummer, spørgsmåltegn, osv. så er det ikke noget større problem at forstå en tekst.

I dagens Danmark ser vi på to forskellige metoder at sætte "rigtige" kommaer på, nemlig med start komma og uden. Forskellen på de to ses især ved brug en omkring ledsætninger. Når man ikke bruger start komma skal man ikke have et komma før ledsætningen. Det skal man derimod når man benytter startkomma. Hvis vi ser på to eksempler, kan man se forskellen (Ledsætningen er markeret med fed skrift).
Uden startkomma:

Med startkomma

Vi kan se at uden startkomma ignorerer man at man har 2X kryds og bolle i sætningen, og man sætter ikke kommaet da den følgende sætning er en ledsætning.
Med startkomma kan man derimod se at man følger reglen for kryds og bolle og sætter kommaet foran ledsætningen.
Selvom begge måder er "rigtige" måder at sætte komma på, er det vigtigt at man i sin tekst er konsekvent med valget, så man ikke skifter rundt undervejs, i den måde man bruger kommaet på.
Af Anders Bay og Jonas J

Ingen kommentarer:

Send en kommentar