Der er 2 måder at sætte komma på i Danmark:
Uden startkomma.
Reglerne for startkomma er:
Komma mellem helsætninger: Imellem helsætninger kan man sætte enten komma, punktum eller semikolon, alt efter hvor stor forskel der er mellem sætningerne, og hvor meget de har at gøre med hinanden. Hvor kommaet er det tegn man sætter når de har meget at gøre med hinanden, og punktum hvis de har tæt på intet at gøre med hinanden.
Komma i opremsninger: Når man opremser, (ex: jeg købte bananer, æbler, pærer og dildomaster 5000 i brugsen) så sætter man komma ind i sætningen mellem de forskellige ord, istedet for ordene (og, eller, men, samt).
Komma ved forklarende og præciserende tilføjelser: altså, sæt komma om forklarende og præciserende sætninger (ex: Julemanden, som er tyk, meget endda, og stjæler små børns gaver, kommer julenat)
Komma efter en ledsætning: Der skal komma efter en ledsætning, ledsætninger er defineret ved at starte med bisætningsindledere (fx. som, der, at, om, før, inden, da, hvis, så at. osv.)
Komma omkring parentetiske ledsætninger og parentetiske appositioner: Der sættes komma omkring en ledsætning hvis der lige så godt kunne have stået en parentes. Her er startkomma obligatorisk.
Det samme gælder for de parentetiske appositioner, vær dog opmærksom på at at der også kan være bestemmende appositioner, som ikke skal sættes komma rundt om, siden de er en af de bestemmende faktorer i at forstå sætningen. (ex. på parentetisk apposition: Julemanden, som er tyk, meget endda, og stjæler små børns gaver, kommer julenat)
Komma foran 'men': Siger sig selv, hvis der er et andet tegn inden men behøver det dog ikke at være komma.
Med startkomma.
Startkommaet er samme regler, men for ledsætninger, sætter man kommaet ikke kun efter men også før sætningen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar