tirsdag den 3. marts 2015

Lars Løkke og hans Facebook profil

Af Tim og Rasmus

Introduktion

At have en Facebook profil er idag næsten et must hvis man vil kommunikerer bredt med folk. Især politikere har fået øjnene op for hvor effektivt et kommunikationsmiddel Facebook er. Med Facebook er det nu muligt at kommunikerer direkte ud til vælgerne, skabe og deltage i debatten samt komme ud med sine budskaber. Samtidigt er det også meget billigere end traditionel reklamekampagner og vælgermøder er. Dette betyder ikke at en Facebook profil kan erstatte valgplakater eller personelig tilstedeværelse, men er et kraftfuldt værktøj sammen med de ting.

Vi har valgt at fokuserer på Lars Løkke Rasmussens profil. Lars Løkke behøver ikke nogen introduktion, da folk allerede ved hvem han er.

Kommutative, narrative og æstetiske rammer. 

Lars Løkkes profil bliver brugt både proaktivt og reaktivt. Et godt eksempel på et reaktivt indlæg kan findes her. Her ser man Lars Løkke svarer på en artikel fra ekstrabladet om hvordan der er blevet drukket 36 genstande imellem Lars Løkke og hans embedsmænd på én flytur. Lars Løkke tager til genmæle og prøver at bruge ekstra bladets egen retorik til at latterligøre deres regnestykke med citatet "På en flyvning fra Moskva har vi endvidere spist 57 poser chips/peanuts, fire kasser chokolade, fire kasser kransekage og drukket 40 (kilde)vand. Vi må have trillet ud af flyet efter de ca. to timers flyvning - eller også har Forsvaret måske faktureret det, der er taget om bord (fortæret eller ej)."

Lars Løkke bruger dog også sin profil til at promoverer sig selv som person. Et godt eksempel er de faste indslag hver søndag med titlen "Søndagsspørgsmålet" hvor Lars Løkke både fortæller om personelige ting, f.eks at han er ved at bygge en terrasse selv (Se billede 1). I de opslag svarer han også på spørgsmål om løst og fast fra Facebook brugerne.



Rent indholdsmæssigt er det altså tydeligt at se at Lars Løkke har godt styr på hvordan han skal bruge Facebook mest muligt effektivt. Rent æstetisk er der også styr på Løkkes profil. Noget at det første der møder en når man klikker ind på profilen er en introduktion ude i venstre side som lyder: "Velkommen til min Facebookside. Her er plads til alle holdninger. Jeg følger løbende debatten og kommer med input, når tiden tillader det".
Det er dog ikke kun i tekstform at der er styr på profilen, den opdateres løbende med billeder der er relevante for den offentlige debat. Et eksempel på dette er da han d. 16 Februar, dagen efter et terrorangreb havde fundet sted i København, ændrede sit coverbillede til dette:
Symboliklen alene taler for dette billede. Der er ikke vedhæftet nogen tekst der forklarer billedet, hans forgående status opdateringer samt den aktuelle debat i Danmark forklarer billedet.

Analyse af sproget og sproghandlingerne

Som vi allerede har været inde på bruger Lars Løkke sin profil meget både til at promoverer sine holdninger, politik og personlighed. Selve sproget beskriver meget af denne personlighed som Løkke fremstår med, f.eks. i det link vi har om debatten mellem Løkke og Ekstrabladet i sagen om de dyre rejser. Her ses Lars Løkke nærmest grine af Ekstrabladets tal og beskriver at man da må have trillet ud af flyet hvis man har indtaget de påståede mængder. Hele Lars Løkkes profil er altså centreret både i opslagene og sproget der bruges til at fremstille både politik og Lars Løkke og promoverer og debatterer.

Ser man på Lars Løkkes profil står der også en masse sproghandlinger frem i teksten. Analyserer man Løkkes profil ser man at de anvendte sproghandlinger er informationsudvekslende, handlingsregulerende samt holdnings- og følelsesudtrykkende. Når Løkke f.eks. ligger et opslag op om deres nye politik er det informationsudvekslende, da han her informerer om deres nye ideer til at gøre Danmark til et bedre sted. Et andet eksempel kan også være efter terroren i København hvor man kan se på Løkkes profil at han straks efter at have fået nyheden, opdaterer sin profil og fortæller hvor meget han fordømmer denne terror. Dette er en klar Holdnings- og følelsesudtrykkende sproghandling hvor han fortæller om sine følelser og holdninger til dette angreb.


6 kommentarer:

  1. En god og dækkende opgave. Savner lidt flere billeder, og så det ene billede du har sat op kunne godt have været beskåret så vi kun fik det relevante med.

    SvarSlet
  2. Hørt!
    Synes det billede i har er lidt dovent og ødelægger næsten mere end det gavner, ihvertfald rent æstetisk. Godt at i skriver lidt til billedet, så det ligesom er der for at vise en pointe.

    SvarSlet
  3. HVAD?! :O
    Rasmus, har du hørt om beskæring af billeder eller "klippeværktøj"? Èt meget, ja dovent, billede I har valgt at bruge.
    I kunne godt have lagt mindst 3 billeder, til at understøtte jeres ellers ganske fine tekst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den originale mening var at vise at der var en stor del af hans følgere der kommenterede og likede billedet. At det så ikke passede ind på siden rent formaterings mæssigt var noget vi ikke fik rettet. Har rettet billedet til kun at være selve billedet og ikke de andre ligegyldige ting
      Vi har desuden tilføjet et ekstra billedet.

      Slet